CUPCAKES MED STRAWBERRYCURD OCH MARÄNG
Tadaa! Upptäcker ni något nytt? Det är min favoritMartina som har fixat en lite mer personlig header till mig, tack underbara du!
Den här söndagen var jag sugen på cupcakes. Har länge funderat på att testa på strawberrycurd (lemoncurd fast med jordgubbar istället för citron, smart va ;)) och idag så. Orginalreceptet på cupcakes-receptet skulle egentligen innehålla lemoncurd, men det bytte jag ut ^^. Så, här kommer receptet:
.
.
INGREDIENSER
.
Kokoskaka
125 g rumsvarmt smör
2 tsk finrivet citronskal
1½ dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
60 g kokosflingor
2 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
.
Strawberrycurd
2 dl jordgubbar (frysta går bra)
3 ägg
2 dl socker
7 g smör
.
Kokosmaräng
4äggvitor
2 dl socker
100 g kokosflingor
.
.
GÖR SÅ HÄR
.
Börja med strawberrycurden:
Mixa jordgubbarna så att det blir ett jämt mos.
.
Vispa ägg och socker och blanda med jordgubbsmoset.
.
Ställ i vattenbad och rör under upphettning tills krämen tjocknar.
.
Ta från värmen och klicka i smöret, rör om tills det smält.
.
Kyl ner curden.
För att göra kokoskakan ska du:
Värma ugnen till 180° C, lägg ut 6-12 muffinsformar på en plåt (jag fick 10 stycken)
.
Vispa smör, citronskal, socker och ägg med en elvisp tills det blir lätt och luftigt.
.
Rör i mjölk och kokos, därefter mjöl och bakpulver.
.
Fördela i muffinsformarna och släta till ytan.
.
Grädda stora kakor i ca 25 minuter, små i ca 20 minuter.
.
Ta ut plåten och lägg muffinsen på galler och låt svalna.
.
Öka ugnsvärmen till 220°C.
.
Skär ett 2 cm djupt hål i varje kaka och fyll med strawberrycurden, kasta det bortskurna.
.
Kokosmarängen gör du på följande vis:
Vispa äggvitorna till mjuka toppar.
.
Tillsätt lite socker i taget och vispa tills det smält.
.
Rör i kokosen.
.
Häll i en spritspåse med en 1cm slät spritstyll.
.
Ställ muffinsen på en bakplåt igen och spritsa ut marängen ovanpå.
.
Grädda i 5 minuter eller tills marängen fått färg.
.
.
DUOKLADDKAKA
Jahapp, flera recept har provats men ännu inte visats. Här kommer ett i alla fall, men som sagt: Jag har fler på lager som ska "redovisas". Ibland hinner man baka oftare än vad man lägger upp ;). Idag blir det i vilket fall en variant utav både ljus- och mörk kladdkaka: en Duokladdkaka!
INGREDIENSER
.
100 g vit choklad
100 g mörk choklad
4 st ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
- GÖR SÅ HÄR
- .
- Smält vit blockchoklad i en bunke över vattenbad.
- .
- Gör likadant med mörk blockchoklad.Låt svalna till fingervarmt.
- .
- Tag 2 bunkar. Knäck 2 ägg + 1 dl socker i varje och vispa poröst.
- .
- Häll i vaniljsockret i den ena bunken.
- .
- Tag en tredje bunke och blanda vetemjöl och bakpulver.
- .
- Häll hälften av mjölet/ bakpulvret i varje ägg/ socker smet.
- .
- Häll den vita chokladen i bunken med vaniljsocker och den mörka chokladen i den andra bunken.
- .
- Tillsätt kanelen i den mörka.
- .
- Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
- .
- Häll först i den mörka smeten sedan den ljusa.
- .
- Grädda 225 grader 10 min. Låt stå i kylskåp under natten,
.
.
.
Egentligen skulle man smälta 100 g smör med vardera choklad också, men jag missade den punkten. Inte lät jag den stå i kylskåpet över natten heller... Men kollar man med Ida så verkar den vara helt okej ändå!
APELSINKLADDKAKA
Mamma skulle ha besök tidigare idag utav sina systrar och jag tänkte vara snäll och baka en vanlig klassisk kladdkaka till hennes gäster. Tji fick jag på det; kakaon var slut. Så fick kolla runt lite i skåpen och fann att vi (eller.., ja, dem) hade apelsiner och fick idéen: apelsinkladdkaka! Pappas: "går det verkligen att göra?" var en utav dagens bästa kommentarer.
.
.
INGREDIENSER
.
1 apelsin
150 g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
1,5 dl vetemjöl
.
.
.
GÖR SÅ HÄR:
.
Sätt ugnen på 175° C.
.
Smält smöret och låt svalna.
.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
.
Tvätta och torka apelsinen, riv skalet och pressa ur saften.
.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt
.
Tillsätt apelsinsaft och skal, vispa på lägsta hastighet
.
Rör i smör och siktat mjöl (så att det inte är några klumpar), häll smeten i formen.
.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter, lägg på folie så att kakan inte bränns vid (jag tog bort folien sista 5 minutrarna).
.
Låt kakan svalna och förvara kallt, ta fram kakan 10 minuter före servering.
.
Pudra kakan med florsocker.
.
.
.
Enkel och lättgjord kaka :)
JORDNÖTSCHEESECAKE
Min pappa hade minikalas igår, och självklart så stod jag för efterrätten ;). Eftersom min pappa är "lite" förtjust i jordnötter så tänkte jag prova mig på jordnötsscheesecake, och så här gjorde jag det:
INGREDIENSER
.
200 g chokladkakor med chokladbitar
50 g smält smör
1 msk mjölk
210 g jordnötssmör
1 ¼ dl grädde
200 g rumsvarm philadelphiaost
1 ¼ socker¨
.
.
GÖR SÅ HÄR
.
Krossa chokladkakorna så det blir finsmulor.
.
Tillsätt smält smör och mjölk, arbeta samman till en smuldeg och tryck sedan ut den i en form med löstagbar kant,
.
Ställ in i frysen i ca 30 minuter.
.
Värm jordnötssmör och grädde på svag värme och rör till en slät smet, låt svalna.
.
Vispa philadelphiaost och socker med en elvisp så att det blir en slät och fluffig smet.
.
Rör i jordnötsblandningen.
.
Bred ut smeten över chokladbotten och låt stela i frysen under natten.
.
Ta ut den ur frysen ca. 15 minuter innan servering så att den hinner tina lita.
.
.
.
Jag serverade cheesecaken med chokladsås (vilket givetvis är frivilligt!) Delar dock med mig receptet till den också:
.
.
INGREDIENSER
.
200 g mörk choklad
20 g smör
1 ½ dl grädde
.
GÖR SÅ HÄR:
.
Bryt ner chokladen i småbitar.
.
Lägg allt i en kastrull och låt smälta ihop på låg värme tills det blir en slät smet.
.
.
.
Tada!
ÄPPELPAJ MED KOKOS
Var gött sugen på något smaskigt idag, och efter att ha vart på Torpahallen där det var smakprov överallt blev det inte bättre.
Så ikväll bjöd jag större delen utav familjen på äpplepaj med kokos. Kan ju låtsas att jag bakade den för att fira att jag haft min lägenhet i ett år idag ;) haha.
INGREDIENSER
3-4 st äpplen
¾ tsk malen kanel
½ dl socker
100 g smör
1¾ dl mjöl
½ dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ¼ dl kokosflingor
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 °C.
Ta fram smöret och låt det ligga framme en stund så att det blir mjukt.
Blanda mjöl, ½ dl socker, vaniljsocker och kokosflingor.
Tillsätt smöret.
Finfördela smöret med fingertopparna så att det blir en grynig massa, alternativt kör med en elvisp.
Skala äpplena och skär dem i skivår/småbitar och lägg i en ugnssäker form.
Strö över kanel och socker.
Fördela smuldegen över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Låt svalna en stund innan servering.
Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.