DRÖMTÅRTA OCH DUMLEGROTTOR

Nackdelen med blogg.se är att man inte kan ändra textstorlek (?) och jag upptäckte att förra inlägget fick väldigt liten text i början.. Men egentligen är det ju inte det som man ska läsa så det borde ju inte göra något? I det här inlägget kommer det komma två recept, båda lika goda ;)

DUMLEGROTTOR
.
INGREDIENSER
150 g smör/margarin
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev 1-2 msk kallt vatten
10 Dumlekolor som du skär/klipper itu
.
GÖR SÅ HÄR
.
Sätt ugnen på 175 ° C.
Blanda smör, strösocker, salt och vaniljsocker i en bunke.
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smörsmeten.
Ta upp den på bakbordet och knåda ihop till en deg.
Om den inte håller ihop ordentligt, tillsätt lite vatten.
Forma degen till en rulle och låt den ev vila kallt 15-20 min.
Dela sedan i 20 bitar, rulla till bollar och lägg i småbrödsformar.
Gör en grop i varje boll och tryck ner en halv Dumle i varje.
Grädda mitt i ugnen ca 14 minuter.
Kakorna är mjuka/porösa när man tar ut dem, men blir hårda när de svalnat.
.
Vet att en del lägger på Noblesse-choklad på varje grotta så fort de kommit ut ur ugnen, och ja.. Det är ett alternativ.. Men jag gjorde inte så.
.
.
.
DRÖMTÅRTA
.
INGREDIENSER
3 ägg
1 ½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning
150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
.
GÖR SÅ HÄR
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30 x 40 cm.
Grädda mitt i ugnen i 200 °C i  ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper.
Dra bort pappret som kakan gräddats på, låt den kallna.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt vaniljsocker.
Rör ner äggulan.
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.
Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.
.
.

SMULPAJSMUFFINS MED ÄPPLE

Jag ligger efter med uppdateringen här, har bakat en del sen senaste inlägget.. Men då jag har en tendens att glömma recepten hos mamma och pappa, vilket är stället som jag brukar baka på, så har det varit svårt att uppdatera. Men nu kommer det några recept i alla fall!:)

Häromveckan åkte jag på en förkylning och ett försök för att bli frisk var att baka smulpajsmuffins. Det är precis som det låter: muffins med äpplebitar och smulpajstopping. Vill du också prova så kommer receptet här:

INGREDIENSER
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Skal från 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mjölk
.
Smuldeg:
75 g smör
2 dl havregryn
1 dl mjöl
1 dl socker
.
2- 3 stora äpplen
smör
2 msk kanel
2 msk socker
.
.
GÖR SÅ HÄR
Skala och hacka äpplena.
Stek dem i smör, kanel och socker tills de är mjuka.
Låt svalna.
Gör smuldegen genom att nypa ihop smör, havregyn, mjöl och socker till en grynig smuldeg.
Smält smöret till muffinssmeten.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt det smälta smöret, mjölk och rivet citronskal.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det i smeten.
Rör ner de stekta äppelbitarna och fyll stora muffinsformar ungefär till hälften.
Toppa med smuldeg.
Grädda i 175° C i ca 15-20minuter beroende på hur stora muffinsen är.
.
.

PÄRONCHEESECAKE m. AHLGRENS BILAR-FLUFF

När Ida fyllde år gjorde jag en tårta med Polly-fluff och det finns hur många varianter som helst på dessa fluff. Då min mormor fyllde år idag hade jag tänkt baka tårta till henne och satt häromdagen och kollade runt på receptsidor där det bl.a. stod om Ahlgrens bilar- fluff. Och efter ytterliggare några receptsökningar hittade jag det här receptet. Kan ju meddela att slutresultatet är bra mycket godare än vad det både låter och ser ut! En toppentårta helt enkelt :D.
Om du är sugen på att göra den här någon gång, kom ihåg att man ska göra den dagen innan serveringstillfället!

PÄRONCHEESECAKE
.
INGREDIENSER
.
7 digestivekex
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1 ½ dl socker
1 paket philadelphiaost
1 burk päronpuré (barnmat)
.
.
GÖR SÅ HÄR
.
Smula kexen och lägg dem i botten av en form med avtagbara kanter.
.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
.
Vispa grädde och vaniljsocker.
.
Vispa äggulor och socker pösigt, tillsätt philadelphiaosten, päronpuré och eventuellt några droppar karamellfärg.
.
Vänd ner äggvitorna och grädden.
.
Häll i formen och låt stå i frysen under natten.
.
.
AHLGRENS BILAR-FLUFF
.
INGREDIENSER
.
3 dl grädde
80 g Ahlgrens bilar
.
.
GÖR SÅ HÄR
.
Smält bilarna i grädde på låg temperatur, den får aldrig börja koka!
.
När bilarna smält låt den svalna av lite.
.
Ställ i kylen under natten.
.
Vispa till fluffig konsistens (häll i några droppar karamellfärg om du vill, den blir vit annars) och bred ut över tårtan innan servering.
.
.
Det syns inte så bra på bilden, men det blev en mintgrön och rosa tårta, som toppades med några bilar :)
Mumma!

RSS 2.0
[sourcecode language="text" autolinks="false" light="true"] Söta saker[/sourcecode] Läs mer: http://sotasaker.com/manadens-sotsak/#ixzz1j5J3W58Y