SNABB CHEESECAKE

Förra veckan så bjöd jag mina föräldrar på en så kallad snabb cheesecake (=den behöver inte vara i frysen i flera timmar). Dock hade jag inte riktigt samma ingredienser som det står i receptet som jag hade hittat, utan jag testade på något helt annat.. Men bra blev det och det är ju huvudsaken! Receptet är till 4 glas, men jag hade så stora så det blev bara till 3 stycken för mig.

INGREDIENSER
5 digestivekex
1 dl frysta hallon
1 burk kesella rabarber
1 dl vispgrädde
bär till garnering (jag hade fryst hallon och mango)
GÖR SÅ HÄR
.
Krossa kexen så att de blir små smulor, fördela i 4 glas.
.
Mosa de frysta hallonen med en stavmixer (eller liknande) tills det inte är några bitar kvar.
.
Blanda hallonmoset med kesellan.
.
Vispa grädden, rör sedan ner i hallon/kesellan-blandningen.
.
Häll upp i glasen.
.
Garnera med bär eller liknande.
.
.

SVERIGES BAKMÄSTARE?

-----------
Bara för skojs skull liksom ;)

VITA CHOKLADBOLLAR OCH VARM VIT CHOKLAD

Ja, jag erkänner: jag är ett stort fan utav vit choklad. Äter bra mycket hellre det än vanlig mjölkchoklad :P. Så för ett bra tag sedan testade jag på att göra vita chokladbollar och varm vit choklad och använde mig utav följande recept:
.
.
VITA CHOKLADBOLLAR
INGREDIENSER
150 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
3 dl havregryn
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Pärlsocker alternativt kokos
.
.
GÖR SÅ HÄR
.
Riv den vita chokladen fint i en bunke.
.
Häll i havregryn, socker och vaniljsocker.
.
Blanda väl med en sked.
.
Skär ner smöret i bitar och knåda ner i blandningen tills du har en slät och fin massa.
.
Forma till bollar.
.
Häll upp pärlsockret/kokosen i en skål.
.
Rulla bollarna i pärlsockret/kokosen.
.
Låt stå kallt.
.
.
.
.
.
VARM VIT CHOKLAD
INGREDIENSER
.
En mugg mjölk
.
ca 25 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker
kanel
.
.
GÖR SÅ HÄR
.
Värm mjölken och vaniljsockret i en kastrull.
.
Smält ner chokladen i mjölken.
.
Häll upp i mugg.
.
Pudra med lite kanel.
.
.
.

 

Så lätt, men ändå så gott!

 


STEKTA PÄRON I SMÖRDEG

I lördags ville jag smaska till det och bjöd mina päron och bror på stekta päron i smördeg. Smakade riktigt bra, och var väldigt enkelt att fixa ihop!

INGREDIENSER till 4 paket
2-3 saftiga päron
1/2 dl grovhackad mandel
2 msk smör
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
4 avlånga plattor fryst smördeg (jag hade kvadratiska från Eldorado)
1 lätt uppvispat ägg
florsocker att sikta över


GÖR SÅ HÄR

Börja med att skölja  päronen, ta bort kärnhusen och skär frukten i mindre bitar.
.
Hacka mandeln till mindre bitar. Det ska inte vara finmalt.
.
Smält smöret i en stekpanna.
.
Lägg i päronen och låt dem stekas några minuter.
.
Strö över socker och vaniljsocker och stek några minuter till under varsam omrörning.
.
Vänd försiktigt ner hackad mandel och kanel och ställ åt sidan.
.
Värm ugnen till 200° C.
.
Tina smördegsplattorna till hälften.
.
Kavla lätt så att kvadraterna blir tunnare och större.
.
Lägg ut ca 3 msk av päronblandningen mitt på degbitarna.
.
Pensla längs kanten med uppvispat ägg, vik ihop dem till ett mindre paket och tryck till runt om med en gaffel så att det håller ihop ordentligt.
.
Lägg paketen på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
.
Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter.
.
Låt dem svalna något och sikta sedan över florsocker.
.
Servera med glass.
.
.
.

HJÄRTBAKELSE

Igår hade jag tänkt ladda upp flera recept som jag har provat på, men inte hunnit (läs orkat) lägga in här. MEN, självklart skulle blogg.se krångla och det blev inte alls som planerat. Får hoppas att det går lite bättre idag! 

Nån dag innan alla hjärtans dag testade jag på dessa hjärtbakelser som vart väldigt mättsamma, men goda!

INGREDIENSER till 6 stycken
.
Smördeg (hur mycket som behövs beror på vilken smördeg du har.
½ dl hallonsylt
1 påse Ekströms Marsán vaniljkräm
1 dl florsocker
Ca 1 msk vatten

Ex på dekoration:
Pyntgelé
Strössel, hjärtformat
.
.
GÖR SÅ HÄR
.
Sätt ugnen på  200º C.
.
Kavla ut smördegen så den blir tunn och stansa ut 18 stycken hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått. Om du har större pepparkaksmått så tar du en extra platta smördeg, dvs: anpassa smördegen efter hur många hjärtan som får plats på varje platta.
.
Lägg sedan alla hjärtan på en bakpappersklädd plåt och grädda dem tills de får fin färg, 8-10 minuter.
.
Låt hjärtana sedan svalna.
.
Under tiden ska du göra vaniljkrämen. Följ anvisningarna på paketet hur du gör krämen och inte såsen, man tar mindre mjölk.
.
Gör sedan florsockertoppingen. Den ska inte vara rinnig utan krämig, så var försiktig med vattnet; ta lite i taget.
.
Lägg lite hallonsylt på 6 hjärtan, vaniljkräm på 6 andra och topping på de sista 6 hjärtan. Garnera valfritt.
.
Para nu ihop hjärtan så att du har en bit av varje med toppingen överst.



Torres var lite sugen ;)

FORMFRANSKA

Martina har önskat sig ett recept och här kommer det!

Jag har börjat baka eget bröd, då jag insåg att det var mycket billigare än att köpa en limpa varje gång jag handlar. Brödet jag föll för är en vanlig klassisk formfranska (då den är så bra att rosta, då jag alltid har mitt bröd i frysen), men som jag gjort en egen variant på då jag inte haft "rätt" ingredienser hemma. Men vad spelar det för roll så länge brödet blir gott? ;). De ingredienser jag hade kommer stå i parantes bredvid de ursprungliga ingredienserna, bara så ni vet. Aja, här kommer receptet!

INGREDIENSER för 1 bröd

.
25 g jäst
2 ½ dl vatten
½ dl olivolja (rapsolja)
½ msk brödsirap (ljus sirap)
1 tsk salt
1 dl durumvete
5 dl vetemjöl special
Sesamfrön
Havsalt
.
GÖR SÅ HÄR

Värm vatten och olja fingervarmt (37° C).
.
Smula ned jästen i en degbunke och häll den ljumma degvätskan över jästen.
.
Tillsätt sirap, salt och nästan all mjöl.
.
Arbeta samman tills degen är mjuk och smidig.
.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 50 minuter.
.
Smörj och bröa under tiden en avlång brödform.
.
Knåda degen lite lätt.
.
Rulla ut till en limpa och lägg i brödformen.
.
Låt jäsa igen, ca 30 minuter.
.
Pensla de färdigjästa bröden med vatten och strö sesamfrön och havsalt över.
.
Grädda i 220° C i ca 30 minuter i mitten av ugnen.


GÖTTANS!


RSS 2.0
[sourcecode language="text" autolinks="false" light="true"] Söta saker[/sourcecode] Läs mer: http://sotasaker.com/manadens-sotsak/#ixzz1j5J3W58Y