MOROTSKAKSMUFFINS MED FYLLNING

I lördags blev jag sugen på att baka, och vad passade inte bättre än att göra morotskaksmuffins efter att ha tillbringat hela dagen på systerns hopptävling (där hon och hästen tog två placeringar, duktiga dem!)? Sen kunde jag även passa på att bjuda mammas kusin Mattias på en, och sedan bjöd jag Martin på några under våran filmkväll  :) Mina bakverk brukar gå åt som smör i solsken ;).
 
MOROTSKAKSMUFFINS MED FYLLNING (ca 10-11 normalstora)
 
INGREDIENSER
2 ägg
2 dl strösocker
2 medelstora morötter, finrivna
100 g smör
2 tsk kanel
2 msk pressad citron
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
125 g cream cheese
2 msk florsocker
 
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 °c.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i övriga ingredienser.
Rör ihop cream cheese och florsocker till fyllningen.
Häll 2-3 cm smet i muffinsformar.
Klicka därefter ut en klick av fyllningen (eller spritsa, det gjorde jag).
Fördela resten av muffinssmeten så att fyllningen täcks.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
 
 
PS. Det ska vara 1 tsk kardemumma i också enligt orginalreceptet. Men då mamma inte hade någon så fick jag testa på utan.. Och det gick lika bra det!
 
 
 

HALLONPAJ MED KOKOSTÄCKE

 

Längs med vägarna hemma hos mamma och pappa växer det en hel del hallonbuskar, tyvärr är det inte bara jag som vet att de finns utan även tanterna från villaområdet vilket gör att hallonen nästan alltid är slut. Men i år hann jag nog innan tanterna med plockningen vilket resulterade i den här pajen.
 
HALLONPAJ MED KOKOSTÄCKE
 
INGREDIENSER
Botten
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 st ägg
 
Fyllning
50 g smör
1 dl socker
200 g riven kokos
1 ägg
250 g hallon
 
GÖR SÅ HÄR
Hacka samman mjöl, socker och matfett.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 °c, ca 10 minuter.
Smält matfettet till fyllningen i en kastrull.
Tillsätt socker, kokos, ägg och ingefära.
Fördela de rensade hallonen i pajskalet och bred kokossmeten över.
Grädda pajen mitt i ugnen i 225 °c, ca 12 min.



VINBÄRSPAJ MED MARÄNGTÄCKE

Hemma hos mina föräldrar har vi en massa vinbärsbuskar så nu när de har bär så passade jag på att testa ett vinbärspajsrecept. Självklart var det dessutom inte bara vanlig smulpaj (även om det är supergott det med!)
 
VINBÄRSPAJ MED MARÄNGTÄCKE
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör
1 st äggula 
1 msk kallt vatten
 
Fyllning
7 dl rensade röda vinbär
3/4 dl socker
2 msk potatismjöl
 
Maräng
3 st äggvitor
2 dl socker
 
GÖR SÅ HÄR
Blanda mjöl och socker i en bunke.
Finfördela smöret till en smulig massa.
Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Nagga bottnen med en gaffel.
Låt stå i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 °c.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175 °c.
Blanda de rensade vinbären med socker och potatismjöl.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv.
Vänd ner resten av sockret.
Bred ut vinbären i pajskalet.
Bred eller spritsa ut marängen över bären.
Grädda i mitten av ugnen tills marängen har lite färg, cirka 15 minuter.
 

SOMRIG PASTELLTÅRTA

I söndags spelade Sverige, som de flesta vet, handbollsfinal i OS och för att fira silvret (som vi tog) hade jag bakat en tårta som jag några dagar tidigare hade hittat receptet på i Land, en av pappas tidningar. Vad ska man säga, pappa älskade tårtan och det var tydligen en utav de bättre bakverken som jag har gjort det senaste. Hans tidigare favorit var nog blåbärsmuffinsen, de snackade han om ett tag också ;)
 
Här kommer i alla fall receptet på tårtan:
 
SOMRIG PASTELLTÅRTA
 
INGREDIENSER
Botten
110 g smält smör
2 ¼ dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt
 
Mousse
6 gelatinblad
1 ¼ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
250 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
½ dl koncentrerad tropisk juice
 
Topping
2 dl koncentrerad hallonsaft (alt. annan smak med röd färg, jag använde mig utav blandbar juice med smaken hallon och björnbär)
3 gelatinblad
 
 
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 °c.
Vispa smör, socker och sirap fluffigt.
Rör ner äggen, ett i taget.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en annan bunke.
Sila och rör ner mjölblandningen i smeten.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant. 
Häll chokladsmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 
Låt svalna.
 
Lägg 6 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa grädden.
Ta en ny bunke och vispa äggulor, socker och vaniljsocker.
Vispa i mascarponeosten.
Värm den tropiska juicen på svag värme.
Ta upp gelatinbladen, kläm ur vätskan och smält ner en i taget i juicen samtidigt som du rör om.
Vispa ner juicen med gelatinbladen i äggsmeten.
Häll ner den vispade grädden, rör om försiktigt.
Häll över moussen på den kalla chokladbottnen och försök göra ytan så jämn som möjligt.
Låt stelna i kylen.
 
Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.
Värm ½ dl av saften.
Krama ur gelatinbladen och rör ner ett i taget.
Häll i resten av saften och rör om. 
Låt gelen stelna en aning innan den skedas på moussen, ca 20 minuter.
Ställ tårtan i kylen och låt stelna minst 4 timmar innan servering.
 
 
PS. Kan berätta att jag hällde på toppingen när den fortfarande var väldigt rinnande, men moussen hade stelnat riktigt. Sen väntade jag bara ca 1 ½ timme innan servering så det funkar att låta den stå kortare tid innan servering. Kolla bara så att toppingen stelnat ordentligt.
 
 
 
 
Hela tårtan
 
'
 
Uppskuren :)
 
 
 

RSS 2.0
[sourcecode language="text" autolinks="false" light="true"] Söta saker[/sourcecode] Läs mer: http://sotasaker.com/manadens-sotsak/#ixzz1j5J3W58Y