Glasscupcakes

Det här var mitt första test av att baka cupcakes med glass i. Ja, det må låta konstigt med glass i, men det blir otroligt gott! Cupcakesen smälter verkligen i munnen när de är nygräddade :)
 
INGREDIENSER
 

100 g smör el margarin

2 ägg

150 g socker

2 tsk vaniljsocker

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 halv burk Ben & Jerrys Phish Food

---------------------------

Fluffy frosting

2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

Ställ fram glassen så att den tinar (jag lät den stå framme tills den bokstavligen smält och blivit rinnande)

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör/margarin med sockret och vaniljsockret så att det blir fluffigt.

Tillsätt ett ägg i taget, efter varje så vispa i ett par minuter så att det verkligen blandar sig.

Rör ihop mjöl och bakpulver i en egen bunke och sikta sedan ner det i äggblandningen. Siktningen gör så att det inte blir några klumpar (och tro mig, alla smetar blir bättre om man siktar i mjölet! ;))

Nu är det dags att ställa undan elvispen och istället plocka fram slickepotten! Blanda försiktigt så att det blir en jämn smet. Detta görs för att det inte ska komma in för mycket luft i smeten.

När smeten är jämt blandad så är det glassens tur. Häll i/gröp ur hälften av glassen och rör om tills det återigen är en fin smet.

Ställ fram muffinsformar och fyll med smet till knappt hälften.

Sätt nu in i ugnen och låt de gräddas i ca 15-20 minuter. Ta och testa med provsticka redan efter 15 minuter och se om de är klara, när stickan blir torr så är de klara!

 

Till frostingen så gjorde jag såhär:

Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull.

Värm på spisen tills det börjar sjuda, ta då bort kastrullen från spisen.

Vispa äggvitorna och vaniljsockret tills det blir mjuka toppar i smeten och du kan vända skålen upp och ner utan att spilla.

Häll i sockerlagen i marängsmeten och vispa hela tiden. Häll bara i lite i taget och vispa någon minut efter varje gång, totalt blir det vispning i ca 10 minuter!

Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar.

 

Min kära fader hade dock inte tålamodet att vänta tills frostingen hade kallnat helt, men det gick bra ändå :)

 

 

Regnbågstårta

När min yngsta kusin skulle döpas fick jag frågan om jag ville baka tårtor till dopet och jag fick fria händer. Jag gillar det här med regnbågsbakverk och gjorde regnbågscupcakes när jag själv fyllde år. Den här gången ville jag testa på att göra en tårta istället och sagt och gjort! Det här receptet får ett annorlunda upplägg, då det är så olika delar och jag känner att det här blir det enklaste sättet att beskriva hur man gör.
 
Som täcke till tårtan hade jag valt att prova på s.k marschmallowfondant då det ska vara enklare att jobba med än exempelvis marsipan. Denna ska man göra i förväg så gör den gärna minst dagen innan.
 

Till detta så ska du ha:

200 g marshmallows (vita, färska)
500 g florsocker
kokosfett
2 msk vatten

Smörj en skål med kokosfett.

Smält sedan marshmallowsen tillsammans med 2 msk vatten i skålen över vattenbad.

Smörj en annan skål med kokosfett och sikta ner florsockret.

Gör en grop i mitten och häll i den smälta marshmallowsen.

Arbeta ihop till en jämn deg. Här kan man börja med en sked och sedan ta till händerna. Ett tips är att använda plasthandskar då det blir kladdigt. När fondanten har fått konsistens av ett tuggat tuggummi är det klart.

Låt vila väl inplastad i rumstemperatur i minst en timme, gärna över natten.

------------------------
 
Bottnarna testa jag även på ett s.k "lika delar-recept". Det går i princip till såhär:
 
Knäck 6 ägg i ett glas.
Ta fram två lika stora glas och ställ bredvid.
Fyll nu det ena glaset med lika mycket socker som det är ägg i ägg-glaset (dvs inga dl-mått utan bara helt enkelt så att det kommer i samma nivå).
I det tredje glaset så fyller du det på samma vis med mjöl. Om man vill (och som jag gjorde) kan man även ta 1/3 potatismjöl i samma glas. Detta för att få en mer fluftig botten. I mjölet ska det även blandas i 2 tsk bakpulver.
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Blanda ägg och socker i en bunke och vispa tills det blir riktigt pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt vilket tar ett tag, räkna med ca 5-10 minuter.

Sila ner mjölblandningen och rör sedan ner med slickepott då det inte får komma in för mycket luft.
 
Dela nu upp smeten i lika många skålar som du vill ha färger, jag valde 5 färger (lila, blå, grön, gul och rosa), dvs  skålar. 
 
Droppa karamellfärg i varje skål, här kan du nu välja vilken styrka på färg som du vill ha.
 
För att det skulle gå fort att göra bottnarna hade jag valt att grädda dem i aluminumformar på ca 20 cm, detta för att man då kan grädda flera samtidigt.
 
Smöra varje form och häll nu en smet i varje.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 7-10 minuter.

Ta ut och låt svalna lite innan du lossnar dem.

----------------------

Nu till fyllningarna! Den första, kokosmoussen, kan man gärna göra tidigare då den får mer smak då :P

 

Kokosmousse


2 dl crème fraîche
2 dl socker
1,5 dl kokosflingor
2 dl grädde

GÖR SÅ HÄR

Vispa creme fraichen och sockret med elvisp. Den ska tjockna till ordentligt och påminna om vispad grädde i slutet, detta kan dock ta ett tag men ha tålamod!

Rör ner kokosflingorna och plasta in. 

Om det står över natten sväller kokosflingorna vilket ger mer smak.
Vispa grädden ganska hårt och vänd sedan ner den i kokosblandningen. 

 
Limemousse

1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
2-3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal

 

GÖR SÅ HÄR

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
 
Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull, ställ sedan åt sidan.

Vispa grädden fluffig, men inte för hårt, i en bunke.

Ta fram en annan bunke där du vispar ihop creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker.  Gör detta på låg hastighet, annars finns risken att den blir rinnig. Vispa tills allt socker löst sig.
 
Tillsätt det rivna limeskalet och rör om.
 
Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med exempelvis en slickepott.

Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.
 
 
Innan marshmallowfondanten ska på så täckte jag tårtan med vit chokladsmörkräm som jag hade gjort på det här viset:
 
INGREDIENSER
 
100 g osaltat smör
100 g philadelphilaost
100 g vit choklad
 
GÖR SÅ HÄR
 
Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt.
 
Smält chokladen och låt den svalna något.
 
Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp.
 
----------------------
 
Så, nu har jag beskrivit allt förarbete! Nu tänkte jag beskriva hur jag har satt ihop tårtan :)
 
Jag började med att lägga den lila bottnen längst ner. Efteråt la jag ett lager med kokosmousse för att sedan lägga på den blå bottnen. Nästa lager blev limemoussen, för att lägga på ny botten, kokosmousse och så vidare. 
 
När alla bottnar lagts upp så täckte jag först tårtan med ett jämt lager vit chokladkräm för att sedan lägga på marshmallowfondanten. Klart!
 
Det må låta komplicerat, men jag lovar.. Det låter värre än vad det är :) Jag gjorde liksom tre tårtor utan problem. Nackdelen är väl att det tar tid.. Men det är det värt! :)
 
(det bästa är att jag fick frågan flera gånger sen på dopet om jag var konditor eller hade sån utbildning ;) )
 
 

Semlecupcakes

Jag älskar semlor. Så mycket att min kära Lotta och hennes familj har döpt mig till Sämlan ^^. Eftersom jag även älskar cupcakes så kände jag i våras att jag ville testa att göra en 2 i 1. Självklart så hade någon/några andra hittat på det före mig så jag provade ett recept från en annan bakblogg.. Tyvärr var det ett bra tag sen som jag bakade dessa vilket gör att jag inte minns vart jag fann receptet.. Men här kommer det i alla fall!
 
INGREDIENSER
 
4 ägg

3 dl socker
 
100 g smör
 
1 dl mjölk
 
4 dl mjöl
 
2 1/2 tsk bakpulver
 
1 nypa salt
 
2 tsk kardemumma malen (eller hel som du stött)
 
----------------------
Grädde
Mandelmassa
---------------------
Florsocker
 
 
GÖR SÅ HÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Vispa ägg och socker så att det blir vitt och pösigt.
 
Smält smöret och häll på mjölken.
 
Blanda ihop de torra ingredienserna i en egen bunke.
 
Rör ned i mjölkblandningen i äggsmeten tillsammans med de torra ingredienserna.
 
Fyll muffinsformar till 2/3 och grädda i ca 12-15 minuter.
 
Låt svalna.

Riv mandelmassa och rör den mjuk med lite mjölk eller grädde.
 
Vispa grädden så att den blir fluffig.
 
Skär ut en kona i varje muffins, och skär till så att det blir ett "lock".
 
Fyll med mandelmassa.
 
Spritsa på grädde och lägg tillbaka ”locket”.
 
Sikta över florsocker.
 
NJUT!
 
 
 
 

Midsommarcupcakes

Vad det glädjer mig att folk är här inne och kollar även om jag inte uppdaterat på evigheters evighet! :) Ibland faller inte lusten in och bloggen glöms bort.. Men idag tänkte jag uppdatera med diverse olika recept :) 
 
Först ut är mina midsommarcupcakes. Jag fick uppdraget att baka efterrätten på midsommar och själv så mixtrade jag ihop något som blev riktigt populärt. Dessutom så blev det mini-cupcakes (typ två tuggor sen är den slut) så det försvann en del. Väldigt kul när det man bakar är uppskattat och man får beröm. Här kommer receptet i alla fall:
 
 
INGREDIENSER

100 g smör el margarin

2 ägg

150 g socker

2 tsk vaniljsocker

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 halv burk Häagen dazs Strawberry cheesecake

---------------------------

200 g philadelphiaost

0,5 dl florsocker

3 msk koncentrerad fläderblomsaft

50 g rumsvarmt riktigt mjukt smör

--------------------------

Färska jordgubbar

--------------------------

 

GÖR SÅ HÄR

Börja med att ställa fram glassen så att den smälter och blir mjuk. Jag hade framme den så länge att den smält så mycket att den rann.

Ställ ugnen på 200 grader.

Vispa smör/margarin med sockret och vaniljsockret så att det blir fluffigt.

Tillsätt ett ägg i taget, efter varje så vispa i ett par minuter så att det verkligen blandar sig.

Rör ihop mjöl och bakpulver i en egen bunke och sikta sedan ner det i äggblandningen. Siktningen gör så att det inte blir några klumpar (och tro mig, alla smetar blir bättre om man siktar i mjöl! ;))

Nu är det dags att ställa undan elvispen och istället plocka fram slickepotten! Blanda försiktigt så att det blir en jämn smet. Detta görs för att det inte ska komma in för mycket luft i smeten.

När smeten är jämt blandad så är det glassens tur. Häll i/gröp ur hälften av glassen och rör om tills det återigen är en fin smet.

Ställ fram muffinsformar och fyll med smet till knappt hälften.

Sätt nu in i ugnen och låt de gräddas i ca 15-20 minuter. Ta och testa med provsticka redan efter 15 minuter och se om de är klara, när stickan blir torr så är de klara!

Låt muffinsen stå på en bänk tills de har kallnat. Är de det minsta varma när frostingen ska på så smälter den bort.

Vispa ihop alla ingredienser till frostingen (philadelphiaost, florocker, fläderblomssaft och smör).

Spritsa ut på de kalla muffinsen och garnera med halverade färska jordgubbar.

 

 


RSS 2.0
[sourcecode language="text" autolinks="false" light="true"] Söta saker[/sourcecode] Läs mer: http://sotasaker.com/manadens-sotsak/#ixzz1j5J3W58Y