LIMECUPCAKES

Inte helt oväntat så fick jag en del bakgrejer när jag fyllde år, bl.a ett muffinsjärn, rättare sagt en sån här:
 
 
Självklart så blev jag lockad att prova den redan dagen därpå och gjorde då limecupcakes. 
Kan inte säga annat än att jag är sjukt nöjd med muffinsjärnet! Muffinsen blir perfekta, dessutom går det SNABBT! Så gillar man att baka muffins är det ett hett tips att införskaffa en sådan ;)
I alla fall, här kommer receptet:

INGREDIENSER
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
½ dl mjölk
1 lime, både saft och skal
1 tsk vaniljsocker
3 dl fint vetemjöl
3 krm bakpulver
-----------------------
100 g vit choklad
-----------------------
250 g mascarponeost
ca 2 dl grädde
Karamellfärg(?)
 
GÖR SÅ HÄR
 
Sätt ugnen på 200 °c (med ett muffinsjärn räcker det med att sätta i sladden ;))
Smält smöret och rör i sockret så att det smälts.
Vispa ner äggen och vispa så att det blir ganska hårt och fluffigt.
Rör i resterande ingredienser. 
 
Fyll varje muffinsform med lite smet, tryck i en bit vit choklad och täck med mer smet så att formarna fylls ca ¾.
Grädda mitt i ugnen ca 12-16 minuter (eller knappt 8 minuter med muffinsjärn).
Låt svalna.
 
Vispa grädden fluffig, vispa i mascarponeost så att det blandar sig väl. 
Droppa i några droppar karamellfärg ifall du vill lattja till det lite.
 
Spritsa ut på cupcakesen.
 

RAINBOWCUPCAKES

 
Sen jag såg den populära rainbowtårtan som diverse folk har gjort så har jag velat prova att göra den själv. Min första idé var att göra en sådan tårta till min födelsedag, till det s.k "vuxenkalaset". Men, istället mixade jag ihop egna rainbowcupcakes och bjöd på de när jag hade lite fest för kompisarna :), Dock blev de inte alls så som jag hade tänkt mig då jag misslyckades med "marängen" som jag skulle ha på toppen, men folk verkade ganska nöjda ändå ^^
Som vanligt körde jag med Ahlgrens bilarfluff, har fallit lite för det^^
 
INGREDIENSER
200 g smör
1 ½ dl mjölk
3 dl socker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Karamellfärger
---------------------------------
3 dl grädde
ca 80 g Ahlgrens bilar
---------------------------------
3 st äggvitor (och nån droppe äggula är okej, vet inte hur mycket det påverkade men tillräckligt för att det inte skulle bli maräng)
4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 ½ st citron, saften
 
 
GÖR SÅ HÄR
Dagen innan:
Smält bilarna i  3 dl grädde på låg temperatur, den får aldrig börja koka!
När bilarna smält, låt den svalna av lite.
Ställ i kylen under natten.
 
Samma dag
Vispa socker och ägg vitt och pösigt.
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
Tillsätt därefter smörblandningen.
Sätt ugnen på 200 °c.
Fördela smeten i lika många skålar som du hade tänkt ha färger.
Färga nu varje skål med valfri färg, var INTE rädd för att slösa på färgen om du vill ha ett bra resultat!
 
 
Så här såg det ut för mig
 
Skeda nu ut i färgerna i den turordning som du vill ha i muffinsformar, ca 2 tsk per färg. Försök få så att varje färg täcker den undre.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt svalna.
 
 
Plocka ut Ahlgrens bilarfluffet ur kylen och vispa med elvisp så det liknar vispad grädde.
 
Skär ut upp- och nervända koner på varje muffins (från toppen). 
Ta bort allt från konen så det bara blir som ett tomt lock kvar.
 
 
Bortrens
 
Lägg fluffet i en sprits och spritsa ut en klick i hålet som blev efter det som rensades bort.
Lägg på locket, ställ i kylen. 
 
Blanda ägg, socker, vaniljsocker och citronsaft i en bunke. 
Sätt bunken i ett vattenbad.
Rör tills sockret smält, vispa till en fluffig maräng tills det blir tydliga spår.
Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat.
 
(Hade detta gått rätt till så skulle man sedan kunna spritsa ut denna maräng i toppformade spiraler, men då jag inte lyckades med det med tanke på äggulan jag fick i smeten så lät jag marängen först stå i kylen en stund så att den stelnade till lite ytterliggare. Sen så spritsade jag den lite enkelt och lät rinna ut som en snygg frosting). 
 
Allt toppades sedan med en Ahlgrens bil. 
 
 
 
Och eftersom jag glömde ta foto på den när den var klar så lånar jag Martinas bild som hon tog senare på min fest :)
 
 

KLADDKAKSMUFFINS MED JORDUBBAR OCH AHLGRENS BILAR-FLUFF

Det händer ibland att jag får beställning på bakverk, det här bakverket var ett sådant: fredagsfika på min gamla skola ;)
 
 
INGREDIENSER
100 g margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljesocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
250 g frysta jordgubbar
--------------------------
6 dl grädde
1 stor påse Ahlgrens bilar
Ev karamellfärg
 
GÖR SÅ HÄR
Dag 1.
Ifall man som jag ville ha speciell färg på fluffet så kan man sortera gröna bilar för sig, och rosa för sig. Gör man inte det får fluffet en vitliknande nyans.
Smält bilarna (ex rosa) i  3 dl grädde på låg temperatur, den får aldrig börja koka!
När bilarna smält, låt den svalna av lite.
Gör likadant med de gröna bilarna, ät upp de vita ;)
Ställ i kylen under natten.
 
Dag 2.
Sätt ugnen på 200 °C.
Ställ fram jordgubbarna så att de får tina lite.
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
Vispa ägg och socker med elvisp.
Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver.
Tillsätt sist vetemjölet och det smälta smöret.
Rör snabbt ihop till en jämn smet.
Klicka ut smeten i bakformarna, ca 3/4 i varje.
Skär jordgubbarna i småbitar och tryck ner ca 3 stycken i varje muffins.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.
Ta bort muffinsen från plåten.
Lägg en handduk över kladdkakemuffinsarna så blir de inte hårda.
Vispa Ahlgrens bilar-fluffeet till fluffig konsistens (häll i några droppar karamellfärg om du vill förstärka färgerna ytterligare).
Spritsa ut på muffinsen. Se dock till så att muffinsen verkligen svalnat annars så smälter fluffet..
 

Ballerinabollar

Alla är vi väl lite förälskade i Neg.... No no wienerbroads?
 
Eller Chokladbollar.. Kärt barn har många namn! Men vem älskar inte Ballerinakakor? Jag testade på att göra så kallade Ballerinabollar vilket är väldigt enkelt, och som min pappa sa: "oväntat gott!"
 
 
INGREDIENSER
1 paket ballerinakakor
80 g philadelphiaost
 
 
GÖR SÅ HÄR
Krossa kakorna så att det bara blir smulor.
Blanda i philadelphiaosten och "gojsa" ihop med händer eller elvisp.
Forma små bollar, rulla i strössel eller liknande och ställ i kylen en stund.
 

Falska wienerbröd

Jag gillar egentligen inte att baka bullar, men inför Kanelbullens dag som var den 4e oktober bakade jag Jordgubbsbullar med vit choklad - eller Falska wienerbröd som min studiegrupp döpte dem till. 
 
INGREDIENSER
 
12-15 dl vetemjöl
50 g jäst
5 dl röd mjölk
1 dl socker
1/2 dl flytande honung
150 g smör
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
---------------------------
250 g frysta jordgubbar
50 gr smör
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
--------------------------
Mjölk till pensling
--------------------------
Vit choklad
 
 
GÖR SÅ HÄR
 
Smält smör och tillsätt mjölk så att den blir fingervarm.
Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan.
Tillsätt honung, socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta tills degen släpper kanterna.
Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
Knåda degen ordentligt och dela i två lika stora delar.
 
Mosa jordgubbarna med gaffel och blanda i smör, philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker och potatismjöl till en rosa sörja.
Kavla ut ena degklumpen till en rektangel och smeta ut fyllningen.
Rulla ihop och skär i lagom stora bitar.
Gör likadant med den andra degklumpen.
Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa ytterliggare 20 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 °C.
Pensla bullarna med mjölk och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. 
 
Smält chokladen i vattenbad.
 
Låt bullarna svalna lite och ringla/smeta på chokladen.
 
 

RSS 2.0
[sourcecode language="text" autolinks="false" light="true"] Söta saker[/sourcecode] Läs mer: http://sotasaker.com/manadens-sotsak/#ixzz1j5J3W58Y